Hoppa till sidans innehåll

Ny i klubben


Välkomna till nybörjar- och ungdomsträning

Södertälje-Nykvarn oríentering - SNO

Södertälje-Nykvarn orientering -SNO - är en av Sveriges bästa orienteringsklubbar. SNO är en av få svenska klubbar som brutit den utländska dominansen på den klassiska 10-mila kaveln under 2000-talet och vann 10-mila 2016 efter en rafflande spurtduell. SNO vann även år 2005. SNO har också flera segrar i världens största orienteringsstafett - 25-manna. Senast vann SNO 2007, 2014 var SNO 2:a, 2017 3:a och 2018 6:a. Klubbens ungdomar vann ungdomsstafetten (två tjejer och två killar) på 10-mila både 2009 och 2011. Det är Nordens största ungdomsstafett med 300 lag från hela Norden. I senaste 10 mila 2019 kom SNOs ungdomslag på 23:e plats resp 135 plats. Under 2020 var de flesta tävlingarna inställda men i Ungdoms-SM i sprint som arrangerades i oktober vann Klara Borg i klassen D16. 

Ungdomsverksamhet

SNO har ca 50-60 aktiva ungdomsorienterare i åldern 6-16 år samt ca 10 juniorer (17-20 år). Vi erbjuder träning och tävling på alla nivåer från nybörjare upp till elitnivå. Klubben erbjuder alla att delta på träning, tävling, stafetter, läger och klubbresor. Tisdagar är det teknikträning på sommarhalvåret, intervaller under vinterhalvåret. På torsdagar har vi klubbträning vid Tveta friluftsgård året runt.

Nybörjare

Vi arrangerar regelbundet nyböjarkurser för både barn och vuxna. Men det går också bra att ansluta till träningsgrupperna när som helst under året. Vi ser till att ta hand om nya ungdomar och ser till att de får lära sig orientering utifrån vad de kan eller inte kan. I början kräver det ofta att du som förälder kan närvara på träningarna. Hör av dig till någon av ungdomsledarna om du har frågor

Träningar

Inom orientering väljer man svårighetsgrad beroende på kunskapsnivå. Vi använder färger för att beskriva nivåerna. Grön är lättast, sedan följer vit, gul, orange, röd och några fler. Svårast och mest krävande är svart. Tävlingsklasser finns för alla åldrar.

Tisdagar 18.00 (olika ställen)

OL-teknik-träning på olika platser; gul – svart nivå. Tisdagsträningarna kommer att vara på olika platser för att kunna träna olika orienteringsmoment på olika kartor. På träningen kommer det att finnas banor för att passa olika kunskapsnivåer. Vi kallar dem Gul, Orange och Blå (svårast). Vi ledare hjälper till så att alla får en bana som passar. Beroende på vad och var vi tränar kan det vara olika nivå-färg från gång till gång. Eftersom platsen för träningen varierar så är det viktigt att kolla hemsidan www.sno.nu där det finns uppdaterad information om vägbeskrivning etc. Mellan höstlov och mitten av mars är det intervall träning i Kusens backe. 

Torsdagar 18.00 i Tveta

På torsdagarna ses vi alltid i Tveta, nere vid Klubbstugan, kl 18. Där kommer det alltid att finnas arrangerad OL-träning, lekfull skogsträning eller någon annan kul klurighet. För att få en bra kvalitet på träningen så behöver även föräldrar delta. Efter träningen kan man duscha och basta och sedan äta soppa med klubbkompisarna. Soppan serveras en trappa upp i Klubbstugan till självkostnadspris.
Klubbens aktiviteter hittar du på vår hemsida under "Aktiviteter " för respektive vecka samt under "Månadsprogram". Vi använder också hemsidans chatt för att förmedla detaljinformation om veckans aktiviteter. Se mer information om hemsidan längre ned.

Tävlingar

Det arrangeras många orienteringstävlingar. I SNO's aktivitetskalender förteckning över tävlingar i närområdet samt tävlingar där det finns många deltagare från SNO. På dessa tävlingar finns ungdomsledare på plats och kan hjälpa till. 

För ungdomar har vi en egen poängtävling där deltagande i träning och tävling premieras. Prisutdelning på den är i samband med den populära höstavlutningen.

Egna arrangemang

Klubben har åtagit sig att ordna en del arrangemang. Med dessa behöver vi hjälpas åt som funktionärer. Det är också ett bra tillfälle att lära känna fler klubbmedlemmar och förstå om hur klubben fungerar. Hör gärna av dig till någon av ungdomsledarna om du har möjlighet att hjälpa till.

Klädsel och utrustning

Nedan för förslag på lämplig klädsel för träning och tävling
Oömma skor och kläder som man kan springa i och som tål vatten. Det finns speciella orienteringsskor men det fungerar bra med vanliga löparskor. Viktigt med långa byxor vid löpning i skog. Kompass och gärna sportident pinne ( se mer info nedan)

Praktisk information

Anmälan till tävlingar
Anmälan till tävlingar görs via Eventor, orienteringsförbundets centrala hemsida för tävlingar över hela landet. Kontakta PG Månsson på This is a mailto link alt 0709-154760 om du behöver hjälp att anmäla dig till nån tävling. Se info längre ned om priser och avgifter i samband med tävlingar.

Registering till maillista
Vi kommunicerar om träningar och tävlingar via en maillista till föräldrar/ungdomar samt via chatten på hemsidan. Kontakta This is a mailto link om du inte har tillgång till mailen.

Hemsidan
Adressen till SNOs hemsida är https://www.sno.nu/

Ansökan om medlemskap
Här ansöker du om medlemskap

Sportidentpinne
För att kunna springa orienteringstävlingar så måste man ha en sk Sportidentpinne (SI-pinne). Det är ett chip som registrerar tider på tävlingar. Det går att hyra på tävlingar och det finns att låna till de träningar där vi använder SI-pinnarna. Länk till Sportident där mer information om SI-pinnar finns.

Medlemsavgifter

Läs om medlemsavgifter och medlemsförmåner här.

Anmälningsavgiften till tävlingar för ungdomar och juniorer betalas av klubben (om du är medlem förstås). Undantag görs om man anmäler sig men sedan inte springer; då får man betala själv. Extra-avgiften för efteranmälan (efter ordinarie sista anmälningsdag) får man också stå för själv.

Uppdaterad: 13 FEB 2021 21:41 Skribent: Peter Edén

Snabblänkar

 

Följ oss på sociala medier

Facebook

Instagram

 
Övriga bra att ha-länkarTveta friluftsgård

 

 SISU Södermanland

Postadress:
Södertälje-Nykvarn OF - Orientering
Tveta Friluftsgård
15166 Södertälje

Besöksadress:
Tveta Friluftsgård
15166 Södertälje

Kontakt:
Tel: 0705680536, 0855098470
E-post: This is a mailto link

Se all info

Scania

Telge

Noname

Mareld