Vem var melker

Orienteraren Melker Karlsson

Melker Karlsson startade sin orienteringskarriär i Krokeks OK. Han visade sig snabbt vara en stor talang som fick framgångar vid bla USM i Sundsvall 1981. Kom in i juniorlandslaget och bytte inför 1990 från OK Kolmården till IFK Södertälje. Direkt slog han sig in på nyckelsträckor i IFK:s starka lag, till stora delar beroende på att han hade ett brett tekniskt register som orienterare och behärskade alla mentala situationer och terrängtyper.

Vid 10-mila 1990 utökade han IFK:s ledning på sträcka 9 från 5 till 9 minuter. Vid 10-mila 1991 sprang han ikapp ledande Angelniemen på sista sträckan men fick sedan ge sig i en av 10-milas tuffaste och blötaste spurter. År 1992 var han starkt med och bidrog till segern då han på sträcka 9 sprang ifrån NTHI med 7 minuter. Detta i ett av de starkaste 10-milalag som stått på en startlinje.

Däremellan blev det SM-guld i kavle, topp-placering vid O-ringen samt avgörande vid Jukolakaveln i juni 1991 där Melker kämpade ner NTHI och Angelniemen i en thriller på 90 minuter och som avgjordes först vid foten av skidbacken i Lakeharju, Vimpeli Finland när Melker fick sista kontrollen först. En klassisk IFK-seger.

Inför VM i USA blev Melker nominerad i A-landslaget och var nyligen hemkommen från ett VM-läger i USA när han hastigt och oväntat rycktes bort vid en aktivitet i IFK:s kamratstuga i november 1992.

Trots all talang och topp-resultat var Melker framförallt en kamrat med ett varmt hjärta som saknas av många.

I samråd med Melkers föräldrar Anita och Rolf togs hösten 1993 beslutet att inrätta ungdomsbudkavlen Melkers Minne. En tävling som har som rättesnöre att vara okomplicerad och inbjuda till kamp man mot man i sann Melker-anda.